
Wyżywienie w przedszkolu obejmuje trzy posiłki: śniadanie, obiad, podwieczorek. Są one przygotowane przez kuchnię mieszczącą się w naszym budynku, a obsługiwaną przez Centrum Opieki Serenus. Jadłospisy są opracowane przez panią dietetyk, dzięki czemu menu jest odpowiednio zbilansowane i urozmaicone, a przede wszystkich smaczne. Do zamawiania używamy aplikacji zamowposilek.pl. Tam też można zgłaszać ewentualne diety i nietolerancje, wskazane przez lekarza. Posiłki zostaną odwołane, jeżeli zgłoszenie wpłynie do 8:30 danego dnia.
Przykładowy jadłospis:
- śniadanie: Kanapka z chleba pszenno-żytniego z szynką wieprzową (min. 60% mięsa) i pomidorem – (1, 1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 11, 7) – 1.0 szt; Kanapka z chleba pszenno-żytniego z serkiem białym Deliser – (7, 7, 1) – 1.0 szt; Herbata z cytryną z/c – () – 150.0 ml; Płatki jęczmienne na mleku – (1, 7) – 250.0 g
- II śniadanie: Jabłko – () – 100.0 g
- zupa: Zupa szpinakowa z ryżem – (7, 6, 9, 9) – 250.0 g
- II danie: Pierogi ruskie z okrasą – (1, 7) – 120.0 g; Bukiet warzyw z masłem – (7) – 100.0 g
- kompot: Kompot wieloowocowy – () – 150.0 g
- podwieczorek: Bułeczka maślana – (1, 7) – 1.0 szt
Oznaczenia alergenów: 1. Zboża zawierające gluten, 2. Skorupiaki i produkty pochodne, 3. Jaja i produkty pochodne, 4. Ryby i produkty pochodne, 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, 6. Soja i produkty pochodne, 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 8. Orzechy, 9. Seler i produkty pochodne, 10. Gorczyca i produkty pochodne, 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne, 12. Dwutlenek siarki i siarczyny, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne
